GROEPEN

PROGRAMMA 2018 

"Danspas" BELGIË

In 1973 organiseerde Chiro Jomada uit Wijnendale een volksdansnamiddag. Vanuit dit initiatief ontstond de volksdansgroep Tralleman, die in de jaren 74 tot en met 87 telkens het publiek vergastte op volksdansen tijdens de Kasteelfeesten. 

De groep “Danspas Wijnendale” is ontstaan in 2011 nadat enkele gastgezinnen de koppen bij elkaar staken en vonden dat ook Torhout een volksdansgroep verdiende.  
Het initiatief kende meteen veel succes. Na enkele kennismakingsreeksen groeide “Danspas Wijnendale” uit tot een succesvolle vereniging, met andere woorden een waardige opvolger voor Tralleman. Bij “Danspas Wijnendale” staan plezier maken en samen genieten van dansen voorop. De groep nam in 2015 deel aan de Europeade in Helsingborg, Zweden en tekende ook present op de 53e Europeade 2016 in Namen.
“Danspas Wijnendale” wil u kennis laten maken met de rijke Vlaamse volksdanscultuur, en wordt begeleid door het orkest van de VVKB(Vlaamse Volkskunstbeweging)

“Poloniny” POLEN

August 11, 2018

Poloniny is het artistieke ensemble van de Technologische Universiteit van de stad Rzeszow in Polen. De groep werd opgericht in 1969, en de studenten die deel uitmaken van Poloniny zijn opgesplitst in 4 dansgroepen en een folkband.

In hun repertoire zijn eerst en vooral de dansen van de stad Rzeszow opgenomen, maar ook de nationale dansen van Polen en de typische dansen uit de verschillende Poolse regio’s. In totaal telt het repertoire 18 dansen, elk met zijn typische en heel kleurrijke klederdracht.

Poloniny gaf zowel in Polen als in het buitenland zo’n 2500 optredens, die telkens warm onthaald werden door het publiek en goede recensies kregen in de pers door het niveau van de gebrachte dansen. De groep geniet een grote artistieke faam dank zij de combinatie van veel dynamisme, onstuimigheid en de kleurrijke verschijning op het podium.

Poloniny is een van de vooraanstaande Poolse ensembles, en won reeds verschillende prijzen bij zowel nationale als internationale folkloristische festivals, en waren diverse malen te zien/horen op de televisie/radio in Polen en in het buitenland.

1 / 3

Please reload